Obklad z kostivalové kaše je skvělá forma první pomoci v případě, že se bolestivě poraníte. Kostival vám pomůže zmírnit otok a napomůže rychlejšímu hojení ran.
-
Kostivalová tinktura
Kostivalová tinktura je určena jen pro vnější užití, ale i tak má velmi silné účinky. Bude se vám hodit především na bolest, otoky a špatně se hojící rány vzniklé nejčastěji v důsledku tupých poranění.
-
Podbělový čaj při kašli i na zdravou pokožku
Podbělový čaj svými slizovými látkami chrání sliznice a napomáhá odkašlávání. Po podbělu tedy sáhněte v případě, že trpíte bronchitidou nebo mučivým kašlem.
-
Tinktura z břízy k detoxikaci organismu
Bříza čistí krev, zrychluje látkovou výměnu a detoxikuje organismus. Tinktura z pupenů je proto vhodná na detoxikaci organismu a pročištění ledvin a střev.
-
Jitrocelová mast nejen na rány a popáleniny
Antibiotické a hojivé účinky jitrocele jsou v lidovém léčitelství dobře známy již několik století. Jitrocelová mast je skvělá na ekzém, hojení drobných ranek, oděrek a popálenin.
-
Třezalkový olej
Třezalka neboli „koření matky Boží“ či také „svatojánská bylinka“ působí dezinfekčně a antibakteriálně, takže byla zpočátku používána především pro ošetření a lepší hojení ran všemožného původu.
-
Kokoška pastuší tobolka – sedací koupel
Hemeroidy, výhřez konečníku a další poranění dolních partií bývá nepříjemnou záležitostí. Zmírnění bolestí přinese sedací koupel z kokošky, která kromě úlevy, zastavuje krvácení.
-
Obličejová maska ze sedmikrásek
Čistá a svěží pleť je snem každé ženy. Maska ze sedmikrásek zklidňuje, podporuje hojení, mírní zarudnutí a pleť zanechává jemnou a čistou.
-
Obklad ze sedmikrásek
Sedmikráska je nenáročná bylina, kterou lze sbírat celoročně, dokud není země pokrytá sněhem. Obklady z odvaru sedmikrásky podporují hojení a obnovu kožního epitelu.
-
Sedmikráska chudobka (Bellis perennis)
Husí kvítko, lidový název pro sedmikrásku, pochází z dávných dob naších předků, kteří pásli na loukách plných bílých kvítků husy, které si na sedmikráskách rády pochutnávali. Sedmikráska má využití nejen v bylinkářství, ale také v kuchyni.