Řebříček obecný (Achillea millefolium)

Blog post

Supercilium veneris neboli Venušino obočí, to je jedno z přízvisek, které si řebříček obecný vysloužil díky svým vícenásobně zpeřeným listům, které jsou pro něj typické. Svůj botanický název Achillea zase získal podle antického bojovníka, jenž ho dle pověstí používal k hojení ran. Bylinka se k tomuto účelu využívá i dnes a významné je také její působení na trávicí soustavu. Řebříček obecný má hořkou chuť právě díky látkám, které podporují tvorbu žluči, napomáhají trávení a mírní křeče. Využití rostliny je nicméně podstatně širší, proto by měla být součástí každé domácí lékárny.

Řebříček obecný je vytrvalá rostlina z čeledi hvězdnicovitých dorůstá od 20 do 80 cm výšky. Má plazivý oddenek, z něhož nejprve vyhání přízemní růžice, poté přímou, v horní části větvenou lodyhu s listy připomínající žebřík s jedním ráhnem uprostřed. Květy bylinky, které se objevují nejdříve v červnu, jsou uspořádány do choucholíků (děštníkově) a mají špinavě bílé, někdy růžové zbarvení. Plodem řebříčku jsou stříbrošedé nažky.

Výskyt

Domovem léčivky je původně Evropa a Asie, ale zavlečena byla také na Nový Zéland, do Severní Ameriky a Austrálie. Řebříček je velmi odolná bylina, která roste i ve výškách do 3000 metrů nad mořem. U nás ji můžete najít v nížinách i na horách, například na loukách, u cest, na polích, pastvinách nebo stráních.

Pěstování

Řebříček obecný je velmi odolný proti extrémům – nevadí mu sucho, horko, chlad, ani nedostatek živin. Uškodíte mu pouze příliš mokrým stanovištěm a přehnaným hnojením. Bylinka se dá množit dělením oddenku nebo pomocí řízků z výběžků. Variantou je i výsev během dubna až května do bedniček. Semena klíčí na světle, proto je zatlačte do zeminy pouze mělce nebo je můžete přidat přímo do travní směsi.

Sběr

Květ nebo kvetoucí nať: červen až září

Bylinku sklízíme dopoledne nebo během největšího poledního žáru. Samotné květy se uštipují nebo stříhají, následně se suší v tenké vrstvě. Nať sečte ideálně kosou s pilovým ostřím a sušte ji svázanou. Řebříček zpracovávejte vždy na stinném, dobře větraném místě při teplotě do 35 ºC. Usušenou rostlinu skladujte v uzavřené nádobě, aby si zachovala svoje aroma.

Herbalista radí:
Čerstvá nať se dá zpracovat také na tinkturu. Pokud máte citlivější kůži, buďte při sklizni opatrní. Řebříček může vyvolat podráždění pokožky.

Léčivé účinky

Řebříček obecný je v mnoha ohledech podobný heřmánku, především ve svém všestranném využití:

  • dezinfikuje, má protizánětlivé a hojivé účinky
  • podporuje trávení a chuť k jídlu
  • odstraňuje průjem a nadýmání
  • zvyšuje produkci žaludečních šťáv a tlumí křeče
  • podporuje pocení
  • zklidňuje
  • snižuje horečku, mírní kašel
  • podporuje látkovou výměnu, čistí krev
  • snižuje tlak
  • posiluje cévní stěny, zastavuje krvácení
  • léčí záněty močového ústrojí
  • reguluje menstruační cyklus
  • zevně podporuje hojení ran, popálenin a kožních neduhů (vředy, vyrážky, ekzém, mastná nebo popraskaná pleť)
  • kloktadlo bojuje proti zánětu dutiny ústní a zápachu z úst

Herbalista varuje!
Řebříček vždy užívejte pouze krátkodobě a v malých dávkách, jinak může vyvolat bolesti hlavy, citlivost na světlo, závratě a poruchy nervové soustavy. Těhotné a kojící ženy a osoby s nízkým tlakem ho nesmějí užívat vůbec.

Recepty

Řebříčková koupel
Řebříčkový obklad
Řebříčkový čaj

Předchozí příspěvek Další příspěvek