Máta peprná (Mentha piperita)

Blog post

herbalista_150x150Dioskurides, řecký botanik a lékař, uvádí, že se mátě ve starověku říkalo „Afroditina koruna“. Máta peprná má s láskou skutečně mnoho společného. Podle pověsti se totiž jedná o krásnou nymfu Minthe, kterou Pluto proměnil v aromatickou rostlinu, aby ji ukryl před svou žárlivou ženou. Z máty se v antice vyráběly věnce pro novomanžele, pro podpoření tělesné touhy se mátovým olejem potíraly stoly na hostinách, a i ve středověkých herbářích můžete číst o jejím posilujícím účinku na mužské reprodukční schopnosti. I když se i dnes používá máta peprná neboli peppermint pro vylepšení tělesné rozkoše, přínosem této výrazně vonící bylinky se štiplavou chutí je hlavně její příznivý vliv na problémy trávící soustavy, bolesti hlavy a svalů nebo dýchací obtíže. Mátu si lze velmi jednoduše vypěstovat, a tak by neměla chybět v žádné domácnosti.

Popis

Máta peprná je rostlinka, která se velmi dobře kříží. Botanikové popsali až 20 druhů. Mátu můžeme rozdělit na dva druhy – klasickou a peprnou. Pro lepší orientaci se nyní budu věnovat především mátě peprné, která je nejznámější. Máta peprná je kříženec máty vodní a klasnaté.  I ona má však několik odrůd, proto se setkáte s mátou citrónovou, zázvorovou, čokoládovou nebo banánovou. Máta peprná je vytrvalá bylinka dorůstající až do 75 cm. Pokud rozemneme její list, ucítíme typickou mentolovou vůni díky silici mentolu obsažené v listech máty.

Výskyt

Máta peprná roste v mírném pásu téměř všude. Vyžaduje slunce až polostín, výživné a vlhké půdy. Najdeme ji však i na sušších slunných místech. Bude se ji dařit i na balkoně nebo terase, a to v květináči (truhlíku) v zahradnickém substrátu s humusem. Nezapomeňte mátu vždy na podzim přesadit.

Pěstování

Pěstování máty je velice jednoduché, protože máta je velice nenáročná bylinka, která roste téměř ve všech půdách a pokud jí dopřejete dostatečnou zálivku, tak vás odmění bujným růstem a nezaměnitelnou vůní.

POZOR! Nikdy nesázejte společně dva rozdílné druhy. Máte je poměrně promiskuitní rostlina, lehce se zkříží, což může vést ke zkřížení chuti a aroma a snížení kvality rostlinky.

Pokud byste chtěli mátě zajistit ty nejlepší podmínky a podpořit ji v růstu, herbalista radí použít přírodní tekuté kostivalové hnojivo. Kostivalové hnojivo je vhodné z důvodu vysokého obsahu draslíku, vápníku, železa a manganu.

Kostivalové hnojivo – příprava:
Zrána otrháme lístky kostivalu. Pracujte nejlépe v rukavicích, drobné chloupky mohou způsobit u citlivějších jedinců vyrážku. Listy umístíme do nerezavějícího kbelíku, který ideálně přikryjeme těsnícím víkem, protože listy budou během rozkladného procesu zapáchat. Pro přípravu asi 1,2 litru tekutého koncentrovaného hnojiva si připravíme kbelík na 8 litrů. Listy upěchujeme do kbelíku a zatížíme něčím těžkým, například kusem betonu. Zalijeme 600 ml dešťové vody a uzavřený kbelík necháme na teplém a slunném místě (ne však přímém slunci) po dobu 3–4 týdnů. Poté zkontrolujeme, zda vznikla černohnědá tekutina. Pokud budou listy zabírat stále více jak polovinu kbelíku, necháme zrát ještě týden. Tekutinu přecedíme přes plátýnko a skladujeme v uzavřené lahvi po dobu 6 měsíců. Před použitím ředíme v poměru 25 ml tekutého hnojiva v 1 litru dešťové vody.

Sběr

List a nať: červen, červenec, srpen, září

Mátu sbíráme nejlépe okolo poledne a za suchého počasí, kdy je v rostlině nejvíce silic. Mladé lístky a výhonky můžeme trhat dle potřeby. Pokud ji budete chtít sušit na zimu, ostříháme celé natě před květem (ty obsahují nejvíce léčivých látek), vážeme a sušíme na suchém místě. Usušenou bylinku skladujeme v papírových pytlících nebo tmavých nádobách, a to maximálně jeden rok, poté ztrácí své aroma a účinné látky.

Herbalista varuje!
Máta peprná obsahuje éterický olej, který může dráždit citlivé jedince a malé děti (nikdy ji nepodáváme novorozencům ani kojencům). Současně snižuje produkci mateřského mléka. Mátu používáme krátkodobě a v menších dávkách, kvůli dopadu na krevní obraz.

Léčivé účinky

Máta peprná patří mezi byliny, které nám mohou význačně pomoci při nemoci.  Sbírá se list a nať těsně před rozkvětem, ale nesmí se užívat v nadměrných dávkách. Vnitřně se používá při nechutenství, chorobách žaludku nervového původu, střevních kolikách, zvracení, průjmu, žlučových kamenech, při chronickém zánětu slinivky břišní, bolestech hlavy a mozkové mrtvici.
Zevně můžeme mátu peprnou použít při rýmě, zánětu dásní a hrtanu, bolestech zubů, kožních vyrážkách, revmatismu a do koupelí při nervovém onemocnění.

  • Antiseptické a protizánětlivé účinky, dezinfikuje
  • Mírní bolest hlavy
  • Usnadňuje odkašlávání
  • Proti nevolnosti, zvracení, podporuje sekreci žlučových šťáv
  • Podporuje zažívání, odstraňuje nadýmání
  • Zvyšuje chuť k jídlu
  • Odstraňuje zápach z úst
  • Mírní křeče a bolesti
  • Snižuje krevní tlak
  • Zevně chladí pokožku a znecitlivuje ji
  • Jako kloktadlo léčí záněty dutiny ústní a mírní bolest

Herbalista zjistil:
Nejnovější studie potvrzují účinek mátového oleje na bolest hlavy. Při srovnání účinnosti paracetamolu (látky používané v lécích proti bolesti hlavy) a 10% mátového oleje byla zjištěna srovnatelná účinnost. U dobrovolníků ustupovala bolest po 15 minutách po aplikaci oleje na spánky a čelo.

Recepty

Mátový čaj
Mátový olej
Mátová koupel
Mátový sirup na chřipku a nachlazení
Mátový sirup jen tak nebo na zažívání

Předchozí příspěvek Další příspěvek
Inline
Inline