Mátový sirup na chřipku a nachlazení

Blog post

Mátový sirup na chřipku a nachlazení je výborný a jednoduchý způsob, jak si mátu uchovat na delší dobu a využít ji v chladnější období, kdy je třeba posílit sliznici a tím obranischopnost organismu. Tento recept je již pradávna používán našimi babičkami, protože máta je již několik staletí běžnou součástí bylinkových zahrad. Máta má silné dezinfekční účinky, působí proti choroboplodným zárodkům a uvolňuje podrážděné svaly a sliznice. Hodí se tedy skvěle při léčbě chřipky a nachlazení. 

Co budete potřebovat:

500 g cukru
500 ml vody
lístky máty (60 g)
šťáva z 1 citrónu

Jak na to:

Cukr nasypte do vody a přiveďte k varu, dokud se nerozpustí. Do směsi přidejte lístky máty a nechte opět přejít do varu. Po 1 hodině sirup sceďte a přidejte šťávu z citrónu. Přelijte do uzavíratelné láhve.

Užití mátového sirupu:

Mátový sirup je ideální pomocník při chřipce a nachlazení a lze ho preventivně užívat i v chřipkovém období.
Při chřipce se sirup užívá 3x denně po 1 kávové lžičce, preventivně 1x denně ráno.
Mátu vždy užívejte pouze krátkodobě kvůli dopadu na krevní obraz a při užívání máty by měli býti opatrní především citlivější jedinci či kojící ženy.

Máta Peprná – další recepty a informace

Předchozí příspěvek Další příspěvek