Jitrocel kopinatý (Plantago lanceolata)
Jitrocel kopinatý a jeho léčivé účinky jsou známy již tisíce let, kdy byl používán jako „všelék„, znám je také lidově jako „hojílek“ pro jeho hojivé účinky.
V přírodovědném písemnictví je uváděno, že byl jitrocel používán k léčivým účelům již ve staré Číně. Léky z jitrocele užíval proti trvalým bolestem hlavy makedonský král Alexandr Veliký a později, na počátku našeho letopočtu, používali jitrocelové listy k léčení ran a léčbě dalších nemocí nejslavnější lékaři starověku Pedanios Dioskorides a Claudius Galenus. Obsáhlý článek věnoval jitroceli ve svém slavném herbáři i Pietro Andrea Matthioli, který tak ukazoval, k čemu se jitrocel používal v 16. století.
Jitrocel je znám především pro své dezinfekční, stahující, hojivé a chladící účinky. Vnitřně se užívá ve formě sirupů, šťáv nebo čajů především na respirační onemocnění. Zevně se používá jako antibakteriální, dezinfekční a hojivý lék ve formě obkladů a koupelí. Jitrocel kopinatý čistí krev, pomáhá proti zahlenění, léčí zánět dásní, zklidňuje a léčí kašel a tiší horečku. Jitrocelová šťáva se používá na ošetření po bodnutí hmyzem, při ekzémech nebo při výrobě pleťové vody. Semena jitrocele kopinatého mají mírně projímavé účinky a používají se také očistu jater nebo snížení hladinu krevního cukru. Využití jitrocele je velice široké a proto by neměl chybět v žádné bylinné domácí lékárně.
Jitrocel kopinatý se nejčastěji používá při dráždivém kašli u dětí, a to díky absenci vedlejších účinků a kontraindikací. Při léčbě kašle a respiračních onemocnění je nejvhodnější míchat jej ve stejném poměru s plicníkem lékařským.
Na otoky nebo bolavé nohy pomáhají obklady z čerstvých listů jitrocele kopinatého, které se následně obvážou a díky chladivým a léčivým účinkům rychle pomohou od bolesti a otoků. Na otevřené rány, pohmožděniny, odřeniny, kousnutí od psa nebo bodnutí hmyzem zaručeně pomůže jitrocelová šťáva. Hojivé účinky jitrocele rány dezinfikují, hojí a zabraňují tvorbě jizev.
Na zmírnění a léčbu horečky pomáhá odvar z bílého vína do kterého přidáme stejný podíl sušených listů a kořene jitrocele kopinatého. Šálek odvaru vaříme 3-5 minut a užíváme ráno na lačný žaludek a večer před spaním.
Na zanícené a červené oči pomáhá 3krát denně vymývání jitrocelovou šťávou. Proplachování nosu jitrocelovou šťávou pomáhá při chronické rýmě.
Jak jitrocel kopinatý tlumí dráždivý kašel?
Obsažené slizovité látky zmírňují podráždění, čímž tlumí dráždivý kašel. Rostlinné slizy pokryjí poškozenou sliznici dýchacích cest ochranných filmem. Sliznice je tak z vnějšku kryta před dalším napadením, tím dochází k omezení reflexního spouštění dráždivého kašle a zanícená oblast se může zahojit. K omezení zánětlivých procesů přispívají také třísloviny se svými stahujícími účinky. Jitrocelové listy obsahují také kyselinu křemičitou, která se postará o zpevnění pojivových tkání a zvýšení obranyschopnosti, a zinek, který podporuje hojení ran. Látka aukubin, která slouží rostlině jako ochrana před chorobami, je přírodní antibiotikum inhibující množený mnohých bakterií (například Salmonella)
Výskyt jitrocele kopinatého
Jitrocel kopinatý je v Evropě domácím druhem. U nás ho najdete hojně prakticky všude. Ve volné přírodě je běžně na loukách, pastvinách, na mezích nebo podél cest jako plevel. Při sběru mějte namysli, že bylinky si bere látky z okolí, proto lokality u rušných cest a silnic raději vynechejte. Pro farmaceutické účely se pěstuje na polích.
Pěstování
Jitrocel kopinatý je poměrně hojně rozšířený v přírodě a proto ho není potřeba pěstovat doma.
Sběr jitrocele kopinatého
Z jitrocele kopinatého se sbírají především listy v období od května do září. Jitrocelové listy je nejvhodnější sbírat před tím než rostlina rozkvete. Květní stvoly a poškozené listy nesbíráme. Jitrocelové listy se vzhledem k druhu přítomných léčivých látek snadno znehodnocují zapařením, zvláště za teplého a vlhkého počasí a také, pokud je příliš stlačujete. Listy sušíme v tenké vrstvě, ideálně rozprostřené jeden vedle druhého, ve stínu ve větrané suché místnosti nebo při umělém teple do 40 °C. Jitrocel kopinatý díky obsahu rostlinných slizových látek je rostlina náchylný k plesnivění. Správně usušená bylinka zůstává zelená. Listy zbarvené dohněda nebo do černa ztrácejí svoji schopnost (právě látka aukubin, obsažená v listech, má antibiotické účinky, ale reaguje velmi citlivě na vlhkost). Jitrocel kopinatý skladujeme v prostornější nádobě, aby listy měly dostatek prostoru – rozhodně suché listy nepěchujeme.
Léčivé a hojivé účinky jitrocele kopinatého
Rozsáhlé léčivé účinky jitrocele jsou známy velice dlouho a proto byla bylinka běžnou součástí domácích bylinných lékáren našich předků. V lidovém léčitelství se využívá především jitrocelová šťáva vylisovaná z čerstvých listů. Jitrocel je typický pro svou schopnost hojit.
Čerstvě rozmačkané listy nebo mast hojí rány, popáleniny, záněty, vředy. Vnitřně užívaná jitrocelová šťáva léčí záněty žaludku, střev a upravuje stolici. Účinně tlumí silnou menstruaci. Žvýkání listů dokonce snižuje obsah cukru v krvi a příznivě ovlivňuje mírnější formy paradentózy.
Jitrocel obsahuje tyto další léčivé účinky:
- Dezinfekční a hojivé účinky
- Proti chřipce a nachlazení
- Podporuje odkašlávání, čistí průdušky a plíce a pomáhá při léčbě zápalu plic a zánětu dýchacích cest
- Pomáhá regulovat zažívání, podporuje činnost vylučovacího ústrojí
- Čistí krev
- Jako kloktadlo pomáhá při zánětu dutiny ústní a bolestech dásní
- Mírní ekzém, akné, popáleniny a špatně se hojící rány
- Přiložení na ránu pomáhá zastavovat krvácení a urychluje hojení
Babiččin recept na sirup z jitrocele kopinatého:
Jitrocelový sirup je výborným lékem proti kašli a to především u dětí, kteří ho mají rádi. Tento recept popisuje, jak si jitrocelový sirup uchovat na zimu stejným způsobem, kterým si jej uchovávaly naše babičky. Natrhejte si košíček jitrocelových listů a důkladně je omyjte vodou. Po oschnutí (cca hodině) nařežte listy na drobno. Takto nařezané listy vložte do plátýnka a trochu potlučte a následně vytlačujte do připravené nádoby. Až budete mít 1/2 litru jitrocelové šťávy, přidejte stejné množství medu a následně (šťávu i med) zahříváme cca 20 minut na mírném ohni (nevaříme cca 80°C) na plotně za občasného míchání. Výslednou jitrocelový sirup přelijte do skleněných nebo hliněných nádob a máte výborný domácí lék na celou zimu. Při kašli užíváme několik lžic jitrocelového sirupu denně.
Jitrocelové polévka – recept
Suroviny: 60 g oleje nebo másla, 1 cibule, 2 brambory, 1 menší květák, 2 polévkové lžíce kyselé smetany, 10 malých listů jitrocele kopinatého, podle chuti naťová zelenina (pažitka, petržel, libeček, řeřicha apod.), 1 litr vody
Postup: Nastrouhanou cibuli smažíme na oleji a přidáme syrové brambory, nakrájené na kostičky. Předvaříme květák, a touto vodu zalijeme cibulku. Přidáme jitrocel a zeleninu a vaříme 10 minut. Uvařenou směs nahrubo posekáme a dáme zpět polévky. Poté přidáme na kostičky nakrájený květák, osolíme a povaříme do měkka. Do uvařené polévky přidáme kyselou smetanu.
Recepty
Jitrocelový čaj na chřipku a nachlazení
Jitrocelový sirup proti kašli – recept, použití
Semena z jitrocele proti průjmu a zácpě