Podbělový sirup proti dávivému kašli a zahlenění
Podbělový sirup připravovaný z květů, pupenů nebo listů působí blahodárně a hojivě především na dávivý kašel a zahlenění. Užívá se proti jarní únavě a napomáhá k obnově sil. Podběl bývá jedním z prvních dítek jarní přírody, které vykoukne velice brzy po odtání sněhu, jeho žlutá kvítka deroucí se hřejivé jarní slunce zná snad každý.
Z podbělu lékařského lze připravit sirup a jím podbělový čaj pak sladit, a tak účinek znásobit.
Když květy podbělu odkvetou, objeví se listy, které jsou taktéž použitelné k výrobě podbělového sirupu nebo čaje.
Co budete potřebovat k přípravě podbělového sirupu:
květy podbělu – lze použít i poupata a listy
třtinový/bílý cukr
voda
citron bez kůry, případně bio citron bez chemicky ošetřené kůry
Jak připravit podbělový sirup:
Dva šálky podbělových květů, poupat nebo listů naložte s citronem do sklenice s vlažnou vodou a nechte 12-24h macerovat. Použít můžete i převařenou vodu nebo přefiltrovanou vodu, pokud chcete mít jistotu, že ve vodě nezůstanou žádné bakterie. Po 24h vymacerovaný podběl přeceďte přes plátno nebo gázu a následně přidejte 1 – ½ šálku třtinového nebo bílého cukru. Výslednou tekutinu pomalu zahřívejte, dokud nezhoustne a cukr se zcela nerozpustí (15-20 minut). Sirup uchovávejte ideálně v ledničce ve skleněných lahvích, kde vám vydrží celý rok.
Užití sirupu z podbělu:
Sirup z podbělu můžete libovolně používat jako sladidlo do čaje nebo vody a působí proti kašli, zahlenění a na všechny problémy spojené s horními dýchacími cestami. Sirup lze v těchto případech užívat i samostatně (3x denně 1 čajová lžíce).