Víno z mědvědího česneku – detox
Pokud chcete, aby byl detox příjemnou kúrou, vyzkoušejte víno z medvědího česneku, které působí proti střevním parazitům, virům a bakteriím, používá se při poruchách trávení, vysokém krevním tlaku a na posílení imunity. Česnek medvědí pomáhá dokonce při astmatu , chřipce a nachlazení, rozpouští hleny a usnadňuje dýchání. Víno obsahuje velké množství vitamínů, především vitamín C, B1, B2, A a železo. Víno na jaře posílí váš imunitní systém, čistí krev a funguje jako prevence. Recept na výrobu vína z medvědího česneku doporučujeme lidem, kteří si dají pravidelně sklenku vína a chtějí ho proměnit v léčivý elixír.
Co budete potřebovat:
Hrst čerstvých nasekaných listů medvědího česneku (čajový šálek)
Červené nebo bílé víno (0,5 l)
Med
Jak na to:
Hrst čerstvých nasekaných listů medvědího česneku zalijeme 250 ml červeného (případně bílého) vína a přivedeme k varu. Po chvíli odstavíme, scedíme a podle chuti dosladíme medem. Víno z medvědího česneku následně užíváme denně (několik doušků cca 1 dl). Víno z medvědího česneku skladujte v ledničce nebo chladné místnosti.
Herbalista radí:
Při krájení medvědího česneku doporučuji používat keramický nůž. Medvědí česnek lze také zamrazit a následně ho mít celoročně k dispozici. Pro výrobu vína je nejvhodnější čerstvý česnek, ale lze ho vyrobit i ze zmraženého. Pokud medvědí česnek vložíte do vlhké textílie a necháte na chladném místě nebo v lednici, vydrží vám čerstvý až 5 dní.