• Med

    Med – léčivé účinky, recepty, historie, zajímavosti

    17.11.2018 Herbalista

    Med je od nepaměti považován za pokrm bohů, prostředek mládí, moudrosti a nesmrtelnosti. Včely, které med produkují, byly v dávných dobách uctívány a považovány za posvátné. Dnes už víme, že med je jednou z nejvydatnějších potravin, a kromě vynikající chuti skrývá léčivé účinky.

    Celý článek
  • Řebříček obecný (Achillea millefolium)

    Řebříček obecný (Achillea millefolium)

    28.10.2018 Herbalista

    Bylinka se k tomuto účelu využívá i dnes a významné je také její působení na trávicí soustavu. Řebříček obecný má hořkou chuť právě díky látkám, které podporují tvorbu žluči, napomáhají trávení a mírní křeče.

    Celý článek
  • Podběl lékařský (Tussilago farfara)

    Podběl lékařský (Tussilago farfara)

    23.10.2018 Herbalista

    Podběl lékařský má své užití především při léčbě dráždivého kašle a obecně horních cest dýchacích. Znám je pro své účinky mírnit projevy astma, nachlazení nebo poškození plic v důsledku kouření.

    Celý článek
  • Meduňkový čaj

    Meduňkový čaj

    20.9.2018 Herbalista

    Meduňkový čaj s medovou chutí dokáže uklidnit nervy, zajistí dobrý spánek a také snižuje krevní tlak a působí proti horečce. Výborně působí na zpomalení tepu a lze ji použít jako sedativum. Chuťově patří k těm nejlepším čajům.

    Celý článek
  • Bez černý (Sambucus nigra)

    Bez černý (Sambucus nigra)

    14.9.2018 Herbalista

    Keř bezu černého kvetoucí romantickými žlutobílými květy byl v dávným dobách považován za posvátný strom a označuje se někdy jako „lékárna chudých“.

    Celý článek