Sirup ze sedmikrásek nejen proti kašli

Blog post

Sirup ze sedmikrásek je nejen lahodný, ale i velice zdravý, protože sedmikráska má protizánětlivé účinky, podporuje vykašlávání a upravuje činnost ledvin a pomáhá při problémech s močovými cestami. Bylinné sirupy jsou obecně velmi snadné a levné na přípravu. Používají se ke slazení nápojů, pokrmů a jako prevence proti nachlazení a dalším obtížím. 

Co budete potřebovat k přípravě sirupu ze sedmikrásek:

květy sedmikrásek – lze použít i poupata a listy
třtinový/bílý cukr
voda
citron bez kůry, případně bio citron bez chemicky ošetřené kůry

Jak připravit sirup ze sedmikrásek:

Dva šálky sedmikráskových květů, poupat a listů naložte společně s citronem do sklenice s vlažnou vodou a nechte přes noc macerovat. Použít můžete i převařenou vodu, pokud chcete mít jistotu, že ve vodě nezůstaly žádné bakterie. Po 24h vymacerované sedmikrásky přeceďte přes čistou gázu (plátno) a následně přidejte 1 a ½ šálku třtinového nebo bílého cukru. Výslednou tekutinu pomalu zahřívejte dokud nezhoustne a cukr se zcela nerozpustí (15-20 minut). Sirup uchovávejte ideálně v ledničce ve skleněných lahvích, kde vám vydrží celý rok.

Užití sirupu ze sedmikrásek:

Sirup ze sedmikrásek poslouží jako sladidlo a působí proti kašli (3x denně 1 čajová lžíce). Sedmikráska má antiseptické účinky, a proto ji v různé formě (med, sirup, čaj) můžete využít jako dezinfekci střev, ledvin a žaludku.

Sedmikráska chudobka – další recepty a informace

Předchozí příspěvek Další příspěvek