Jitrocelový sirup proti kašli – recept, použití

Blog post

Jitrocelový sirup je přírodní medicínou při kašli a nachlazení.
Sirup lze připravit metodou za studena nebo za tepla. Níže naleznete několik receptů na jitrocelový sirup a je jen na vás, jaký si vyberete.

Listy pro výrobu jitrocelového sirupu sbírejte za suchého počasí ideálně v poledne. Sbírejte jitrocel, který ještě nekvete, tudíž hned zjara, protože květem listy ztrácejí léčivé látky, které rostlina investuje do květu. Pokud listy sbíráte na prašných místech, doporučujeme je opláchnout vlažnou vodou a před použitím nechat trochu oschnout. 

Sirup z jitrocele se v lidové léčitelství používá už značnou řádku let a to především proti bolesti  a pálení v krku, rýmě, chrapotu, kašli, zahlenění, zánětu průdušek, zápalu plic, při astmatické bronchitidě a tuberkulóze. 

Recepty na sirup z jitrocele

Jitrocelový sirup připravený za studena

Co budete potřebovat:
mladé lístky jitrocele kopinatého
třtinový cukr

Jak na to:
Mladé lístky jitrocele kopinatého omyjeme, rozřežeme (keramickým nožem) na kousky a pěchujeme do sklenice. Střídavě vrstvíme 3 cm jitrocele a 3 cm cukru. Důležité je cukr řádně vrstvit a pěchovat, aby ve sklenici nebyly prázdná místa. Spoustu receptů doporučuje používat třtinový nerafinovaný cukr, ale bohatě postačí i obyčejný bílý cukr. Každou vrstvu dobře stlačte a lahev uzavřete. První (spodní) vrstva by měla být jitrocel a vrchní (poslední) cukrová. Lahev nechejte stát na slunném místě, dokud listy nepustí šťávu a cukr se nerozpustí. Hotový sirup scedíme, vlijeme do uzavíratelné lahvičky a skladujeme v lednici. Sirup vydrží neotevřený klidně několik měsíců.

Užití jitrocelového sirupu:
Při kašli a nachlazení užíváme každou čtvrt hodinu 1 lžičku.

Herbalista radí:
Používání jitrocelového sirupu nemá žádné omezení.  Lze ho užívat v těhotenství, při kojení i pro děti. Dětem od 1 – 3 let doporučujeme dávkovat 1 lžičku 1x denně.

Jitrocelový sirup připravený za tepla

Co budete potřebovat:
listy jitrocele kopinatého
listy podbělu
pelyněk
med

Jak na to:
Hrst jitrocelových listů, ½ podbělových listů a ½ hrsti pelyňku smícháme a zalijeme vodou. (Samozřejmě lze použít pouze jitrocel). Přivedeme k varu a vaříme asi 5 minut. Poté scedíme a přidáme pár lžic medu. Vaříme dál až tekutina zhoustne a vznikne řídký sirup.

Užití:
Sirup užíváme nejlépe teplý každou čtvrt hodinu 1 lžičku.

Jitrocel kopinatý – další recepty a informace

Ohodnoťte prosím tento článek
Předchozí příspěvek Další příspěvek