Šípkový sirup

Blog post

Vitamín C je v chladném počasí velmi dobrou prevencí pro posílení imunitního systému. Pokud si chcete zásobu vitamínu C uchovat a nechcete každé ráno vařit čerstvý šípkový čaj, ideálním řešením je příprava šípkového sirupu.

Co budete potřebovat:

1 kg čerstvých zralých šípků
1,5 kg cukru krupice
2 l vody
šťáva z 1 citrónu
2 lžíce medu

Jak na to:

Šípky propláchneme a zbavíme lístků, stopek a nečistot. Poté je nahrubo nasekáme tyčovým mixérem a zalijeme vodou. Šípky nemusíme nasekat nadrobno, důležité je, abychom porušili dužinu. Naložené šípky necháme přes noc louhovat. Druhý den tekutinu přihřejeme, ale jenom tak, aby se nevařila (do 70°C). Vznikne nám vlastně obdoba šípkového čaje (jak připravit šípkový čaj). Dále scedíme tekutinu přes velmi jemné plátýnko. Tento krok je velmi důležitý, protože jemné chloupky, které chrání semena mohou vyvolat alergickou reakci nebo podráždit sliznici v krku. Výslednou tekutinu opět lehce zahřejeme a přidáme cukr. Obecně platí pravidlo: kolik tekutiny, tolik cukru. Z původních dvou litrů se scezením část tekutiny ztratí, správným množstvím v tomto případě bude proto zhruba 1,5 kg cukru. Cukr nechte rozpustit, přidejte medšťávu z citrónu a zchladlý sirup plňte do lahví. Uchovávejte v lednici.

Užití:

detoxikační účinky
vitamínová bomba – každé ráno užívejte vlažnou vodu s citrónem a kapkou sirupu

Růže šípková – další recepty a informace

Předchozí příspěvek Další příspěvek