Šípková zavařenina a marmeláda plná vitamínů

Blog post

Šípková zavařenina z čerstvých šípků je ideální způsob, jak si na podzim uchovat šípky plné vitamínů a v zimě si  uvařit šípkovou marmeládu nebo omáčku. Pro přípravu šípkové omáčky, která se hodí například ke kančímu masu, potřebujeme šípkovou zavařeninu. Na chleba si raději namažeme šípkovou marmeládu. Jaký je mezi tím rozdíl? Drobný, pouze v poměru přidaného cukru. Do marmelád přidáváme cukr v poměru k množství šípků 1:1. U zavařeniny je to 0,5:1.

Šípková zavařenina – recept

Co budete potřebovat:

1 kg očištěných šípků
500 g cukru
1 l vody
1 zarovnaná lžička mletého hřebíčku

Jak na to:

Šípky zbavíme nečistot a odstraníme bubáky a stopky. Poté je zalijeme vodou tak, aby byly všechny plody ponořené a vaříme zhruba 1 hodinu nebo i déle, pokud šípky nezměknou. Dále scedíme přes velmi jemný cedník nebo plátýnko, abychom se zbavili dráždivých chloupků. Přidáme cukr (na 1 kg šípků 0,5 kg cukru), mletý hřebíček a opět povaříme zhruba 30 minut, aby se všechny chutě spojily. Zhoustlou směs nalijeme do čistých sklenic, zavíčkujeme a otočíme dnem nahoru, pokud nezchladnou.

Šípková marmeláda

Šípkovou marmeládu připravíme stejným způsobem jako šípkovou zavařeninu, pouze přidáme 1 kg cukru na 1 kg šípků

Užití:

Šípková marmeláda se nejčastěji používá do šípkové omáčky, na vaření nebo jen tak na chleba.

Růže šípková – další recepty a informace

Předchozí příspěvek Další příspěvek