Med ze sedmikrásek

Blog post

Med ze sedmikrásek je jednoduchý způsob, jak si z bylinky vytvořit med, který je nejen lahodný, ale také léčivý. Sedmikráska má využití nejen v bylinkářství, ale také v kuchyni. Med připravený z tzv. ,,husích kvítků“  působí proti kašli, nachlazení, zánět hrtanu, hrdla a astmatu, vhodný je také při zažívacích problémech. Med se sedmikrásek můžete přidávat do čaje při nachlazení nebo si ho mazat na chleba. 

Recept na med ze sedmikrásek

Co budete potřebovat:

Květy sedmikrásky jsou malé, ale sbírají se poměrně rychle. Při sběru můžete květy jíst, protože obsahují velké množství draslíku a dalších prospěšných látek. Dle lidových pověr je vhodné sníst 7 květů sedmikrásky denně na krásu. Květy mají nejvíce léčivých látek na jaře, když ještě nejsou zcela otevřené a nemají dlouhou stopku. Pro sběr většiny bylinek je nejvhodnější slunečný a suchý den v poledne.

700 g květů
1 l vody
1 až 2 citrony
1 kg cukru

Jak na to:

Květy sedmikrásky opláchneme studenou vodou, zalijeme litrem vroucí vody, přidáme pokrájený citron a necháme 24 hodin stát v tmavé a chladné místnosti. Další den tekutinu přivedeme co nejpomaleji k varu, přidáme cukr a za občasného míchání volně vaříme, dokud se část tekutiny nevypaří a směs nezhoustne.  Až se tekutina začne podobat medu, odstavíme a po vychladnutí přecedíme přes plátýnko nebo husté síto. Někteří bylinkáři do medu přidávají listy jitrocele nebo květy pampelišky.

Užití:

Užíváme 2 až 4 lžíce denně jako pravý med při kašli a nachlazení.

Sedmikráska chudobka – další recepty a informace

Předchozí příspěvek Další příspěvek