Jitrocelový čaj na chřipku a nachlazení

Blog post

Jitrocelový čaj je ideálním nápojem v době chřipek, nachlazení, angín a to i pro děti, neboť nevyvolává žádné vedlejší účinky a látky v něm obsažené nejsou agresivní a dráždivé.

Jitrocel se používá jako léčivá rostlina již po mnoho staletí. Byl používán v tradiční medicíně různých kultur, včetně čínské medicíny a indické ayurvédy. V Evropě byl jitrocel používán již ve středověku.

Léčivé účinky jitrocelového čaje:

Čaj z jitrocele je výborným pomocníkem při zánětech dutiny ústní, bolení v krku nebo aftech, lze použít také jako kloktadlo. 
Je velice užitečný při léčbě nachlazení, bolesti hlavy a dalších problémů s trávením, jako je průjem nebo zácpa. Má laxativní účinky, které mohou pomoci uvolnit stolici.

Jitrocelový čaj se často používá jako lék na bolesti hlavy a migrénu. Má analgetické účinky, které mohou snížit bolest.

Léčivé účinky jitrocelového čaje jsou také často využívány při léčbě zánětlivých onemocnění trávicího traktu a dalších zánětlivých onemocnění jako jsou artritida nebo revmatoidní artritida.

herbalistaJitrocel je také často používán jako lék na různé kožní problémy, jako je ekzém nebo lupénka, protože má protizánětlivé účinky. K těmto účelům se užívá jak zevně tak vnitřně.

Recept na jitrocelový čaj:

Co budete potřebovat:

K přípravě jitrocelového čaje budete potřebovat sušené listy jitrocele (většího nebo kopinatého). Častěji se k zevnímu užívání používá jitrocel kopinatý. Listy jitrocele obsahují nejvíce léčivých látek před rozkvětem, proto je sbírejte hned v prvních jarních měsících.

Jak na přípravu:

Vrchovatou lžíci sušených listů jitrocele zalijeme 250 ml horké vody. Hrnek zakryjeme a necháme 15 minut odstát. Poté nálev scedíme a podle chuti přidáme med a dle chuti i citrón. 

Užívání jitrocelového čaje:

Jitrocelový čaj se užívá při chorobách dýchacích cest, při zánětu ledvin, při střevních katarech, žaludečních křečích a proti průjmu.

Čaj podáváme 1-3 x denně

Jitrocel větší – další recepty a informace

4.8/5 - (65 votes)
Předchozí příspěvek Další příspěvek