Zelená káva

Blog post

Zelená káva, respektive její výtažek, se skloňuje stále častěji v souvislosti se zázračným hubnutím.
Jaké jsou ale skutečné účinky zelené kávy?

Co je zelená káva?

Zelenou kávou rozumíme kávová zrna, která byla sušena na slunci, ale neprošla procesem pražení, během kterého káva ztrácí část prospěšných látek. O kávě pražené a jejich účincích se dozvíte více v článku ,,Mocná síla kávy‘‘.

Prospěšné látky zelené kávy

K nejvýznamnějším látkám patří kyselina chlorigenová, která pomáhá štěpit škroby a cukry. Společně s kofeinem, který je v zelené kávě ve vyšším obsahu v porovnání s kávou praženou, zvyšuje schopnost vstřebávat cukr ze škrobu, který se v nadbytku přeměňuje na tuk. Vnitřní tuk hromadící se kolem vnitřních orgánu, tzv. viscerální tuk je velmi nebezpečný a způsobuje kardiovaskulární choroby a cukrovku. Vyšší obsah kofeinu v zelené kávě stimuluje nervový systém – oddaluje únavu a zvyšuje koncentraci. Kyselina chlorigenová společně s kyselinou kávovou jsou řazeny mezi silné antioxidanty, podporují srdeční aktivitu a krevní oběh. Pozitivně působí na žlučník, preventivně proti žlučovým kamenům.

Negativní účinky?

Zatím nebyly přímo prokázány vedlejší účinky zelené kávy. Stejně jako u kávy pražené může kofein u citlivých jedinců nebo při vyšší koncentraci způsobovat nervozitu, svalový třes, podrážděnost nebo zhoršení spánku. Užívání vysoké dávky kofeinu se nedoporučuje těhotným a kojícím ženám, dětem a osobám se srdečními a cévními chorobami, vysokým tlakem nebo diabetem.

Zelená káva a hubnutí?

Schopnost zelené kávy podpořit vstřebávání cukrů bylo prokázáno řadou vědeckých studií. Reklamy na internetu jsou lákavé, bohužel žádný zázrak se bez vlastního přičinění nekoná. Základem zdravého hubnutí je rozumný jídelníček a dostatek pohybu, které můžeme mírně podpořit právě zelenou kávou. Dejte pozor, káva odvodňuje, nezapomeňte vždy během užívání dodržovat pitný režim.

Použití

Zelenou kávu lze koupit jako extrakt z v tobolkách nebo připravit nápoj přímo z pomleté kávy v šálku nebo french pressu. Vzniklý nápoj připomíná čaj chutí i zbarvením.

5/5 - (15 votes)
Předchozí příspěvek Další příspěvek