Růže šípková (Rosa canina)

Blog post

Růže šípková je označována za královnu všech květin a symbol lásky. Botanický název růže šípkové (Rosa canina) je řecko-latinského původu. Rodové jméno Rosa je odvozeno od řeckého rhodos, což znamená růže a druhotné jméno canina je latinské a znamená psí. Růže šípková, lidově nazývaná psí růže, byla Římany používána jako lék na psí kousnutí. Růžové květy se těšily oblibě už v perské říši, a to jako dekorace nebo pro výrobu růžového oleje a vody. Šípky obsahují velké množství vitamínu C, proto je pravidelné pití šípkového čaje výbornou prevencí před nachlazením nebo problémy s močovým měchýřem.

Růže šípková je hustý, trnitý keř dorůstající do výšky až 3 m. Listy růže šípkové mají většinou 5-7 vějčitých lístků oválného tvaru na okraji pilovité. Roste na suchých, slunných místech a květem jsou bílá až světle růžová kvítka. Po odkvetu se na jejich místě objeví červená bobule známá jako šípek (fructus cynosbati). Červená slupka a dužina šípku chrání semínka, které jsou obalena jemnými chloupky, které jsou nepříjemným vetřelcem čajů a sirupů. U citlivých jedinců mohou chloupky vyvolat alergickou reakci, u všech ostatních nepříjemné ,,škrábání,, a kašel.

Co všechno šípek obsahuje?

Šípky jsou obrovskou zásobárnou léčivých a prospěšných látek, které můžeme používat při řadě léčebných procedur. Kromě zmíněného vitamínu C i další vitamíny B a K, dále hořčík, fosfor, vápník a karoten. V neposlední řadě vlákninu, tuk, sacharidy, sodík, zinek, měď, kyselinu pantotenovou a listovou. Šípky mohu obsahovat až 1,5 % vitamínu C, dále obsahují červená a žlutá barviva, především karotonoidy a stopy flavonoidů. Šípek obsahuje také pektiny, třísloviny, cukr a organické kyseliny. 

Herbalista ví – kolik vitamínu C šípek obsahuje?

Ve 100 g dužiny šípku – 200 až 500 mg vitamínu C
citrónu – 50 mg vitamínu C
jablka – 20 mg vitamínu C

Výskyt

Růže šípková je nejčastěji velmi rozsáhlý a rozložitý keř s převislými a silně trnitými větvemi s otrými a zahnutými trny. Šípkové keře rostou na slunných stanovištích, často kolem polí na mezích nebo u polních cest. 

Sběr plodů šípku

Ideální dobou pro sběr plodů šípku je září a říjen. Nejvyšší obsah vitamínu C a dalších prospěšných látek má šípek za suchých, slunečných dnů po prvních mrazech. Sbírejte jenom tvrdé červené, případně oranžové plody. Přezrálým, měkkým nebo nahnědlým kouskům se raději vyhněte. Neopomínejte ani prostředí, kde šípky rostou. Šípkové keře rostou často na mezích na okrajích polí, která mohou být chemicky ošetřená. Snažte se proto sbírat na místech, která znáte a máte přehled, co se zde během roku děje.

Sušení šípku

Ačkoliv pomalé sušení většině bylinek vyhovuje, šípek sušený pomalu ztrácí velké množství vitamínů. Doporučujeme sušit v sušičce na ovoce, v troubě nebo na topení. Teplota by neměla přesáhnout 60 °C, aby nedošlo opět k degradaci zmiňovaného vitamínu C. Šípky skladujte ve vzduchotěsné sklenici a měli byste je spotřebovat během jednoho roku. Správně usušený šípek má tmavě červenou barvu.

Léčivé účinky růže šípkové

Růže šípková a především šípky jsou často používány v mnoha receptůrách léčivých čajů, protože obsahují velké množství léčebně účinných látek. Nejčastěji se používají sušené šípky zbavené nažek a chloupků, které se následně ve formě čaje používají proti infekcích a při nachlazení, kdy osvěžují a zvyšují obranyschopnost organismu. Při horečce se vitamín C rychleji spotřebuje, takže je vhodné jej dodat do organismu vhodnou formou. Vitamín C obsažený v šípku slouží ke zvýšení odolnosti proti infekcím a dobře účinkuje k získání plné fyzické výkonnosti.

  • Proti chřipce a nachlazení
  • Prevence infekčních onemocnění
  • Vysoký obsah vitamínu C – zpevňuje krevní cévy, podporuje srážlivost krve
  • Posiluje organismus
  • Podporuje trávení
  • Pomáhá při onemocnění ledvin a močového měchýře
  • Močopudné účinky
  • Proti zácpě

Šípky bývají často zařazovány do různých receptur léčivých čajů užívaných při nemocech po nachlazení. Jednou z těchto receptur může být směs jemně drcených šípků s řezanými květy lípy malolisté nebo velkolisté a s řezanými listy ostružiníku. Léčivý čaj z této směsi se připravuje tak, že se jedna polévková lžíce přelije 1/4 litrem studené vody a za občasného míchání se luhuje 2 hodiny. Poté se vše zahřeje až k varu a následně se ihned čaj odstaví a dalších 15 minut se luhuje. Po přefiltrování se pije teplý 3x denně.

Herbalistova zajímavost

Na šípkových keřích můžete při sběru objevit kulovité útvary (chomáčky) hnědých vláken. To jsou tzv. hálky, které vznikají po napíchnutí keře hmyzem žlabatkou růžovou, která tímto způsobem ukládá vajíčka. Překvapivé je, že samotné hálky mají léčebné účinky a používají se na výrobu tinktury proti angíně a chřipce.

Recepty

Podzimní šípkový čaj proti nachlazení
Šípkový sirup
Šípková zavařenina a marmeláda

Předchozí příspěvek Další příspěvek