Pampeliška lékařská (Taraxacum officinale)

Blog post

Není jistě nikdo, kdo by neznal pampelišku. I pro lidi žijící ve městech je tato bylinka naprosto běžnou součástí života. Pampeliška lékařská, nazývána mimo jiné rmen, smetánka nebo kačinec, však není jenom materiálem pro vití věnců nebo hru s polétavým chmýřím. Pampeliška lékařská je především skvělým lékem na neduhy trávící a vylučovací soustavy. Bylinku byste proto měli zařadit do svého jídelníčku čerstvou nebo sušenou, a to i jako prostředek prevence či jarní očisty.

Pampeliška lékařská je vytrvalá bylina patřící do čeledi hvězdicovitých. Jejím typickým znakem je odolný kořen, listy tvořící přízemní růžici a dutý stvol zakončený žlutým květenstvím, které je složeno až z 200 jednotlivých jazykových květů. Rostlina může měřit až 40 cm a je celá prostoupena mléčnicemi tvořící bílou šťávu tzv. latex. Plodem pampelišky jsou ochmýřené nažky, které se velmi dobře šíří vzduchem do obrovských vzdáleností. Z botanického hlediska není pampeliška lékařská druh, ale komplex rostlin tvořících semena bez účasti opylení a pohlavního procesu. Jen v ČR známe 250 hybridů této bylinky, z toho asi 100 je popsáno.

Výskyt

Pampeliška lékařská roste kromě Antarktidy na všech kontinentech, v ČR od nížin až po hory. Najít ji můžete na loukách, trávnících nebo polích. Protože bylinka preferuje půdy bohaté na dusík, často roste jako plevel na polích. V současnosti je široce rozšířena mimo jiné díky velkému množství opuštěných zemědělských pozemků, které se nesečou a v minulosti byly hojně hnojeny.

Pěstování

Tato rostlina je schopná uchytit se prakticky všude a patří spíše mezi obtěžující druh, který je schopný zamořit celou zahrádku. Pampeliška tedy roste výhradně divoce a cíleně se nevysazuje.

Sběr

kořen: březen, duben, říjen, listopad
květ: duben až květen
nať s kořenem: březen až květen
listy: duben až říjen

Pampeliška lékařská patří mezi bylinky, které můžete použít celé. Kořen se sbírá samostatně na jaře a na podzim před květem nebo po odkvětu. Při sklizni dávejte pozor na jeho křehkost, dobře ho omyjte, rozkrojte a dejte usušit. Kořen také můžete sbírat společně s natí.

Na jaře se pro okamžitou spotřebu trhají také listy pampelišky vhodné především do salátů. Květ bylinky se používá k výrobě medu nebo vína.

Pokud máte citlivější kůži, sklízejte pampelišku v ochranných rukavicích. Mléčná šťáva může způsobit alergickou reakci.

Léčivé účinky

Ačkoliv může být pampeliška někdy nepříjemným plevelem, je výborným prostředkem pro léčbu nemocí jater, žlučníku a dalších neduhů:

  • bojuje se zánětem jater, žlučníkovými kameny a nemocemi sleziny
  • pomáhá při cukrovce
  • povzbuzuje jedince trpící únavou
  • mírní svědění kůže, léčí lišej a vyrážku
  • čistí žaludek a krev, zlepšuje trávení
  • proti dně a revmatismu
  • je lékem na poruchy metabolismu
  • napomáhá pocení
  • podporuje močení

Herbalista varuje!
Při vážných problémech s ledvinami, při žlučových kamenech, žaludečních vředech nebo obstrukci žlučovodů konzultujte užívání bylinky s lékařem. Její účinek je skutečně silný a při větších obtížích může působit kontraproduktivně.

Recepty

 

Předchozí příspěvek Další příspěvek